'Bouw van jou' heeft de NRP Gulden Feniks gewonnen!

Het ieder1 project ‘Bouw van jou’ heeft woensdag 22 juni tijdens een feestelijke avond de NRP Gulden Feniks gewonnen. Het NRP is het Nationaal Renovatie Platform. Jaarlijks wordt deze prijs toegekend aan projecten die zich onderscheiden op het gebied van (gebieds)transformatie of renovatie. Bouw van Jou is een deelproject van de herinrichting van het Landsherenkwartier in Deventer. 34 Woningen zijn voor de sloop gered, grondig gerenoveerd en vervolgens als goedkope starterswoning verkocht.

Gulden Feniks

Uit 82 inzendingen koos de jury van het NRP, onder voorzitterschap van Karin Laglas, acht genomineerde projecten. Drie in de categorie renovatie, drie in categorie transformatie en twee gebiedstranformaties. In de categorie renovatie streed  ‘Bouw van Jou’ met de circulaire herhuisvesting van Liandon in Duiven en met de renovatie van de voormalige openbare bibliotheek in Arnhem.

Juryrapport

Het juryrapport noemt de renovatie 'liefdevol, zorgvuldig en met oog voor detail uitgevoerd', 'een wonder op microschaal'. Vooral valt de jury op dat met relatief eenvoudige middelen zoveel is bereikt. De jury roemt “Perfecte mix van klushuis en renovatie” De ontwikkeling tot pareltje in de stad is volgens de jury een voorbeeld voor duizenden andere vergelijke plekjes in Nederland.

Bouw van jou

Woonbedrijf ieder1 heeft de oorspronkelijke plannen voor sloop van 34 woningen onder invloed van lastige marktomstandigheden aangepast en met de gemeente, aannemer, architect en makelaar een nieuwe weg gekozen. De woningen zijn grondig opgeknapt en verduurzaamd (naar energielabel A) en voor 97.500 euro per woning op de markt gebracht. De belangstelling was zo groot dat zelfs geloot moest worden. De kopers konden zelf of met hulp hun woningen naar eigen smaak vervolmaken. Leo Hendriks, directeur van Woonbedrijf ieder1 noemt de prijs: “fantastisch voor iedereen die bij Bouw van jou betrokken is. Natuurlijk voor ieder1 als opdrachtgever, maar zeker ook voor de aannemer, de architect, de gemeente en vooral voor de bewoners!”

Meer informatie

www.bouwvanjou.nl (over ‘Bouw van jou’)

www.architectuur.nl/  (over de prijs)

www.nrp.nl (over de prijs)

Terug naar overzicht