Toewijzen woningen

Alle reacties op een woning worden door Woonkeus Stedendriehoek verwerkt. Het computersysteem van Woonkeus Stedendriehoek maakt een lijst van woningzoekenden die op een bepaalde woning hebben gereageerd. Er zijn drie manieren waarop woningen worden toegewezen. De meeste woningen worden toegewezen op basis van de inschrijfduur van de mensen die hebben gereageerd op de woning. Sommige woningen worden toegewezen door middel van loting of door directe huur aan de eerste die reageert.

Onder Mijn reacties op de website van Woonkeus Stedendriehoek kunt u zien op welke plaats u bent geëindigd voor de woning van uw keuze. Als u niet aan de beurt bent, ontvangt u géén bericht. U kunt na verloop van tijd ook zien dat de woning is toegewezen.

Let op: Woonbedrijf ieder1 is verplicht woningen passend toe te wijzen. Dat betekent: de huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen en de samenstelling van het huishouden. Op de website van Woonkeus Stedendriehoek kunt u via de button 'passend aanbod' zien welke woningen dat zijn, dat is namelijk gekoppeld aan uw inschrijfgegevens.

Veel gevraagd over Toewijzen woningen

Bent u actief aan het reageren op woningen van Woonbedrijf ieder1?

Zorg er dan voor dat u de gevraagde gegevens tijdig kunt aanleveren. 

Voor het toewijzen van een woning hebben wij van u nodig:

  • kopie geldig legitimatiebewijs
  • door uw huidige verhuurder ingevulde verhuurdersverklaring over de afgelopen 3 jaar
  • inkomensverklaring 2017/2018 (IBRI formulier 2017/2018 of de definitieve aanslag 2017/2018 van de Belastingdienst)
  • laatste loonstrook/uitkeringsspecificatie
  • BRP Basisregistratie Personen (voormalig uittreksel GBA) met historisch woonverleden, afgiftedatum mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Het aanvragen van een uittreksel kost geld (prijs verschilt per gemeente)

Woonbedrijf ieder1 controleert het betaal- en woongedrag van alle nieuwe huurders over de afgelopen 3 jaar. Het is mogelijk dat u na deze controle wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Mogelijk geeft uw betaal- en/of woongedrag aanleiding om aanvullende voorwaarden op te stellen bij het huurcontract of de woningaanbieding in te trekken.

Hoe worden woningen toegewezen?

Er zijn drie manieren waarop huurwoningen verdeeld worden:

- Op basis van inschrijfduur
De meeste woningen worden op deze manier toegewezen. Degene met de langste inschrijfduur krijgt de woning aangeboden. Heeft u al inschrijfduur opgebouwd? Dan kunt u op deze woningen reageren. Het gaat hierbij vooral om sociale huurwoningen. Dit zijn woningen met een huurprijs tot en met € 737,14 per maand.
 

- Via loting:
Een woning wordt toegewezen aan de woningzoekende die ingeloot wordt door het systeem. Voor deze woningen is inschrijfduur niet van belang. Iedereen die reageert, heeft evenveel kans. Heeft u nog weinig inschrijfduur opgebouwd? Dan kunt u het beste via loting op woningen reageren. Het gaat hierbij vooral om sociale huurwoningen. Dit zijn woningen met een huurprijs tot maand. Belangrijk om te weten is dat als u door loting een woning krijgt toegewezen, u deze woning moet accepteren. Neemt u de woning niet, dan heeft dat een zware consequentie: u komt de eerste zes maanden niet meer in aanmerking voor een huurwoning via Woonkeus Stedendriehoek.
 

- Via direct te huur:
Een woning wordt toegewezen aan de woningzoekende die als eerste reageert én aan de gestelde voorwaarden voldoet. Als corporaties hiervan afwijken, staat dit in de advertentie. Voor deze woningen is uw inschrijfduur niet van belang. Het gaat hierbij om vrije sectorwoningen. Dit zijn woningen met een huurprijs boven de per maand. Het verdelen van de direct te huur woningen gaat via de corporatie en niet via Woonkeus Stedendriehoek. 

Op welke woningen kan ik reageren bij Woonkeus Stedendriehoek?

Huurwoningen moeten passend worden toegewezen. Dat betekent: de huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen en de samenstelling van het huishouden. Op de www.woonkeus-stedendriehoek.nl

kunt u via de button 'passend aanbod' zien welke woningen dat zijn, dat is namelijk gekoppeld aan uw inschrijfgegevens.

Hoe weet ik wanneer er een woning voor mij beschikbaar is?

Als u eerste op de lijst bent van de mensen die reageren op een woning ontvangt u een aanbieding per mail (eventueel per post als er geen e-mailadres bekend is). U kunt ook zelf zien waar u staat op de lijst door in te loggen via uw registratie op Woonkeus Stedendriehoek.