Reageren op een woning

U kunt aan Woonkeus Stedendriehoek laten weten dat u een gepubliceerde woning graag wilt huren via de website (knop "reageren" onder de gewenste woningadvertentie aanklikken).

Woonbedrijf ieder1 is verplicht woningen passend toe te wijzen. Dat betekent: de huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen en de samenstelling van het huishouden. Op de website van Woonkeus Stedendriehoek kunt u via de button 'passend aanbod' zien welke woningen dat zijn, dat is namelijk gekoppeld aan uw inschrijfgegevens. Dagelijks worden nieuwe woningen gepubliceerd. U kunt maximaal 3 lopende reacties hebben op woningen die via inschrijfduur of loting worden verdeeld. Heeft u al op 3 woningen gereageerd? Dan ziet u op de website van Woonkeus wanneer u weer kunt reageren op een woning. U krijgt persoonlijk bericht van de woningcorporatie wanneer aan u (als eerste) de woning van uw keuze wordt aangeboden. U kunt op de website van Woonkeus Stedendriehoek inloggen bij ‘Mijn Woonkeus’ om te zien op welke positie u bent geëindigd.

Veel gevraagd over Reageren op een woning

Op welke woningen kan ik reageren bij Woonkeus Stedendriehoek?

Huurwoningen moeten passend worden toegewezen. Dat betekent: de huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen en de samenstelling van het huishouden. Op de www.woonkeus-stedendriehoek.nl

kunt u via de button 'passend aanbod' zien welke woningen dat zijn, dat is namelijk gekoppeld aan uw inschrijfgegevens.

Hoe lang moet ik in mijn huidige woning wonen om een woningruil te kunnen aanvragen?

U kunt een aanvraag indienen als u langer dan één jaar in de woning heeft gewoond.

Wat is een groepsbezichting?

Een groepsbezichting of groepsaanbieding vindt plaats wanneer een woning leeg staat en klaar is voor verhuur. De 1e vijf tot tien (dit kan afwijken) kandidaten worden uitgenodigd om de woning van binnen te bekijken. Zegt de 1e kandidaat "ja" tegen de woning dan kunnen alle andere mogelijke kandidaten de woning verlaten.
Zegt deze "nee" dan mag nummer 2 aangeven of hij/zij de woning wil en zo verder. Aansluitend wordt de woning opgeleverd aan de kandidaat en wordt op kantoor de eerste huur+adminstratiekosten betaald en het huurcontract getekend.
Zorg dat alle gevraagde papieren met het meest recente IBRI formulier aanwezig zijn!

Wat is een inkomensverklaring en hoe kan ik dit aanvragen?

In verband met de inkomensregeling die door het Rijk is opgelegd, zijn wij verplicht om uw inkomensgegevens te controleren. Woonbedrijf ieder1 controleert dit aan de hand van een inkomensverklaring van de Belastingdienst: de Verklaring Geregistreerd Inkomen (voormalig IB60-formulier / IBRI formulier). Zorgt u ervoor dat u de inkomensverklaring aanvraagt (voor uzelf en ook voor een evt. partner/medebewoner) en in huis heeft, voordat u reageert op een woning. U kunt het formulier aanvragen bij de Belastingdienst via telefoonnummer 0800 - 0543. Houd uw BSN-nummer bij de hand. Het duurt circa 5 werkdagen voordat u het formulier in huis heeft.

Hoe kan ik reageren op een woning op de website van Woonkeus Stedendriehoek?

U kunt aan Woonkeus Stedendriehoek laten weten dat u een gepubliceerde woning graag wilt huren via internet (knop "reageren" onder de gewenste woningadvertentie aanklikken). Bij elke advertentie staat aangegeven tot wanneer u kunt reageren. Twee keer per week worden nieuwe woningen gepubliceerd. U krijgt persoonlijk bericht van de woningcorporatie wanneer aan u (als eerste) de woning van uw keuze wordt aangeboden. U kunt op de www.woonkeus-stedendriehoek.nl

inloggen bij ‘Mijn Woonkeus’ om te zien op welke positie u bent geëindigd. U kunt reageren op maximaal drie woningen per week. Als u op drie woningen heeft gereageerd, dan staat op de website aangegeven wanneer u weer kunt reageren op een woning. Bij direct te huur woningen verschilt de reactietermijn per woning. U mag onbeperkt reageren op deze woningen. Wij zijn verplicht woningen passend toe te wijzen. Dat betekent: de huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen en de samenstelling van het huishouden. Op de website van Woonkeus kunt u via de button 'passend aanbod' zien welke woningen dat zijn, dat is namelijk gekoppeld aan uw inschrijfgegevens.

Hoe worden de reacties op een woning verwerkt?

Alle reacties op een woning worden in een computersysteem opgeslagen. Het computersysteem maakt een lijst van woningzoekenden die op een bepaalde woning hebben gereageerd. Op basis van de manier van verdelen (inschrijfduur of loting) worden de passende woningzoekenden in deze lijst automatisch op volgorde gezet. Het verdelen van de direct te huur woningen gaat via de corporatie en niet via Woonkeus Stedendriehoek. Onder Mijn reacties kunt u zien op welke plaats u bent geëindigd voor de woning van uw keuze. Als u niet aan de beurt bent, ontvangt u géén bericht. U kunt na verloop van tijd ook zien dat de woning is toegewezen.

Hoe vaak mag ik een woning weigeren?

U kunt onbeperkt weigeren (als u maar tijdig de woning die u krijgt aangeboden weigert via de website van Woonkeus Stedendriehoek). Bij urgentie mag u passende woningen niet weigeren. Bij lotingwoningen zijn geen weigeringen toegestaan. Indien u een lotingwoning toch weigert, kunt u 6 maanden niet reageren op een huurwoning via Woonkeus Stedendriehoek.

Meer vragen (2)