Woningruil

Huurt u een woning van Woonbedrijf ieder1, maar wilt u verhuizen naar een woning die beter past bij uw wensen? Dan kunt u ook op zoek naar een andere huurder die met u van woning wil ruilen. Een ruilpartner zoeken doet u zelf. Voordat u actief op zoek gaat naar een partner, vragen wij u eerst contact op te nemen met Woonbedrijf ieder1, om te informeren of uw woning ook daadwerkelijk voor woningruil in aanmerking komt.

Veel gevraagd over Woningruil

Hoe vraag ik woningruil aan?

U vult samen met uw woningruilpartner een aanvraagformulier woningruil in. U levert dit in bij uw verhuurders, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs, een verhuurdersverklaring (als u geen huurder bent van Woonbedrijf ieder1), een uittreksel Basis Registratie Personen (BRP) (niet ouder dan 6 maanden), een inkomensverklaring 2019/2020 of definitieve aanslag 2019/2020 van de belastingdienst en een laatste loonstrook. Woonbedrijf ieder1zal vervolgens een check doen of u voldoet aan de voorwaarden.

Hoe lang moet ik in mijn huidige woning wonen om een woningruil te mogen aanvragen?

Het is belangrijk dat u minimaal een jaar in de woning heeft gewoond.
 

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

Huurt u een woning in de regio Stedendriehoek, maar wilt u verhuizen naar een woning die beter past bij uw wensen? Dan kunt u ook op zoek naar een andere huurder die met u van woning wil ruilen.

Een ruilpartner zoeken doet u zelf. Voordat u actief op zoek gaat naar een partner, vragen wij u eerst contact op te nemen met Woonbedrijf ieder1, om te informeren of uw woning ook daadwerkelijk voor woningruil in aanmerking komt. Per gemeente kunnen de voorwaarden verschillen. Woonbedrijf ieder1 stelt de volgende voorwaarden:
 

 • Huurders van Woonbedrijf ieder1 huren hun woning al minimaal één jaar.
 • Er is geen sprake van huurachterstand of overlast.
 • Er is geen ernstige schade aan de woning.
 • Huurovereenkomsten worden voor minimaal één jaar gesloten en worden stilzwijgend verlengd.
 • Woningen die gelabeld zijn voor verkoop, sloop of als minder validen woning zijn niet geschikt voor woningruil.
 • Een woning gelabeld als jongeren- of seniorenwoning moet passend zijn voor de ruilpartner(s).
 • Wij toetsen of het inkomen (passend toewijzen) en de huishoudgrootte gekoppeld aan het beleid van woonruimteverdeling passen bij de nieuwe huurprijs van de woningruil. Het schema is te vinden op onze website www.ieder1.nl of via de website van Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl of zie bijlage 3, hoe bereken in mijn inkomen).
 • Bij een woningruil hanteren wij de nieuwe huurprijs die wij ook bij mutatie aanhouden.
 • Wanneer u de nieuwe huurprijs voor een woning wilt weten kunt u contact opnemen met het wijkteam.
 • Wanneer Woonbedrijf ieder1, toestemming geeft voor woningruil wordt een inspectie en een asbestinventarisatie ingepland waarbij beide ruilpartners aanwezig dienen te zijn (bij twee woningen van Woonbedrijf ieder1, worden twee inspecties gepland). Na de inspectie heeft u nog drie werkdagen bedenktijd om de woningruil definitief te maken. Om de woningruil definitief te maken ondertekend u het inspectieformulier.
 • De nieuwe huurovereenkomst wordt getekend per 1e van de maand.
 • Wij wijzen u erop dat de nieuwe huurovereenkomst  met uw ruilpartner wordt aangegaan met de zogenaamde ‘lusten en lasten’. Een juridische term om aan te geven dat u en uw ruilpartner de woning moet accepteren in de staat zoals deze wordt aangetroffen.

Kost het geld om van woning te ruilen?

Ja, Woonbedrijf ieder1 rekent € 24,50 administratiekosten voor het omzetten van de huurovereenkomst wanneer u huurder wordt of blijft van Woonbedrijf ieder1).

 

Kan ik ook aan woningruil doen buiten Zutphen en Deventer?

Dat is mogelijk. Let er wel op dat per gemeente en corporatie de voorwaarden kunnen verschillen.